07 December 2016

Kiirprotokoll külalislaagerdajaga - Tiit Tatter (68), OK TON



Nagu tavaks saanud, on Eesti suusaorienteerumis koondise Esimese lume laagrites käinud külalisesinejaid erinevatest maadest, näiteks: Gabriele Keinaite Leedust, Raivo Kivlenieks Lätist, praegu on meiega laagerdamas aga Gion Schnyder Šveitsist ja Hana Hancikova Tšehhi Vabariigist. Tänavuse laagri esimese osa Ylläsel tegi meiega kaasa aga mees, kellega tutvume järgnevalt..

Olgu öeldud, et järgnev intervjuu on pandud kokku erinevatest infokildudest ja tehtud läbi kerge huumoriprisma, kuid faktid vastavad tõele.

Nimi: "Tiit. Tiit Tatter"

Vanus: "Kahe aasta pärast 70!"

Miks tulid meiega lumelaagrisse? : "Mis pensionäril kodus teha ikka on ja sport väga meeldib. Lisaks minuvanused spordimehed ei taha enam millegipärast väga suusalaagrites käia. Ei leidnud kompanjone."

Mis eesmärgid tänavusel talvel on? : "Tartu Maraton ja suusa-o Eestikad!"

Tartu Maratoni varem ka oled sõitnud? : "No 4 tükki on ajaloos mul vaid vahele jäänud..."

Mis parim koht on? : "Noore mehena sõitsin 50 sisse ikka."

Aga nüüd? : "Praegu enam nii suuri eesmärke pole, aga 1000 hulka võiks ikka jõuda. Kümmekond aastat tagasi sai veel 200 hulka mahutud."

Mis koha see oma vanuses siis andis? : "M55 esikolmikusse sai ikka tuldud."

Mis sporti noorena tegid? : "28-aastaselt alles hakkasin.. Ja elu vorm oli alles 36-selt."

Oled rohkem suusa või ka suve mees? : "Mõlemat."

Kuis siis o-jooksu Eestikatel läheb? : "No mõne kulla ikka aastas võtan." (M65-s võistleb hetkel.)

Veteranide MM-idel ka käid? : "Kui lähedal on, siis ikka käin, näiteks Austraalias. Kui kaugel, siis ei käi, näiteks järgmisel aastal Uus-Meremaale ei lähe. See on ka aprillis, siis Eestiski võistlusi."

Aga talvistel Veteranide MM-idel? : "Spetsiaalselt välismaal ei käi, kui aga koju kätte tulevad, siis küll - näiteks 2003 Haanjas ja 2014 Pannjärvel."

Ratast ka sõidad? : "Muidugi. Kui vahepeal jalg joosta ei lubanud, sõitsin palju Eesti rattamaratone."

Ikka pikki, mitte poolikuid? : "Loomulikult. Ja parimatel päevadel ikka esikolmikusse, veteranidest."

Ratta-orienteerumist ka oled proovinud? : "Kuidas siis muidu. Eestikatelt on ikka medaleid ka!"

Tänavuse lumelaagri pikim trenn: "5 tundi. Plaanis oli 4, aga lõpus ei teadnud täpselt, kuhu poole meie maja jäi ja tuli suts rohkem.."

Muidu ka ikka laagrites käid? : "Ikka. Ostsin spetsiaalselt maja Otepääle."

Tohoh. Siis ikka käid tihti seal? : "Arvutasin et ca 1,5 aastat olen elus Otepääl laagris olnud!"

Kuidas tavaliselt suuska treenid? : "Kui Nõmmele suusaraja kõrvale maja soetasin, siis tööpäeviti vähemalt tunnikese õhtul, nädalavahetusel 2 tundi vähemalt."

Nüüd ka vahel 2 korda päevas treenid? : "Sellel aastatuhandel enam mitte. Teinekord peale trenni õhtul jooksen tunnikese enne sauna või nii.."

Kellega koos trenni teed? : "Treeningpartneriks on tihti koer Mona."


Mõned seigad ka laagrist:

Ühel päeval läheb Tiit pikale otsale. Sööme lõunasöögi ära, Tiitu pole. Muutume juba veidi murelikuks, mees on juba 4 tundi ära olnud, ilm on ka külm -15 kraadi.. Kui hakkab hämarduma, muututakse veelgi murelikumaks, arutatakse et ehk peaks ta naisele helistama - äkki on positsioneeritav.. Tiidule ka ei saa helistada, ta telefon on öökapi peal. Panustame sellele, et mees on visa - mõned aastad tagasi sõitis ka 90km pikkuse Vasaloppeti läbi.. Lõpuks mees saabub. Areneb järgmine vestlus.

Evely: "Kas Sa tead ka, kaua ära olid?" 

Tiit: "No pea 4 tundi vast."

Evely: "Sa olid ära 5 tundi! Sa oled vist väga väsinud."

Tiit: "Ahah. Ei ta ole."  Teeb õlle lahti ja läheb sauna ning sõnab: "Nii peabki treenima!".


Laagris Tiit üldiselt teeb hommikul pika klassikaotsa ja õhtul puhkab, kuid ühel õhtul sõnan - "Plaan on minna Sinu autoga õhtuseks trenniks vahelduseks Ylläsjärvile teisele poole mäge." Tiit: "Ma tulen ka!" Ja suusatab siis pea poolteist tundi Marguse tempos klassikat. Tempo pole paha, samal hommikul on Margus ja Mattis (mulluse suusa-o EM-i 14. mees) teinud koos pikemalt trenni..


Ühel päeval küsin peale trenni - Tiit, kas Sa "Isometsa tõusu" ka trennis teinekord võtad? (See on 1,6 km pikkune katkematu ülesmäge lõik, kus selle ajaga tõustakse 115 meetrit kõrgemale, mis nimetatud Lapimaalt pärit Soome kunagise suusakuulsuse, olümpia- ja MM-medalisti, Jari Isometsa järgi. Aega võtab see vähemalt kümmekond minutit rahulikus tempos kulgedes, puhkepause seejuures pole.) Tiit vastab: "Täna tegin neid 3 tk - kõigepealt hommikuse trenni algul, siis pikalt otsalt tagasi tulles vaatasin, et veidi lahjaks jäi see treening ja tegin lõpetuseks ühe veel. Ning ühe võtsin veel ka õhtul!"


Tiit, kas tänapäeval on midagi erinevat ka Sinu omaaegsetest laagritest? : "Jah, vanasti mindi peale trenni kohe pesema ja siis sööma. Nüüd aga on tihti vastupidi - trennist tullakse tagasi, chillitakse, käiakse söömas ja alles siis sauna ning pesema."

Kas tahad veel midagi üles täheldada? : Mõtleb. "Vanasti käisid mehed ja naised ikka koos saunas, nüüd aga millegipärast mitte. Kui preilid (Evely ja Kerstin) sauna lähevad, keeratakse dušširuumi uks suisa lukku.."

Kuidas laagriga rahule jäid? : "Üldiselt väga. Noortega oli tore, ehkki võiks ka omavanuseid olla." 

Pärast laagrit Tiit saadab veel meili ja tänab kõiki meeldiva seltskonna eest.

Ka meie täname Tiitu meeldiva seltskonna eest! Ja soovime ikka tervist ja häid tulemusi spordiradadelt! 

(Kui allakirjutanu tunneb end 38-aastaselt üsna vana spordisaurusena - tippsporti on juba tehtud 23 hooaega, esimene täiskasvanute MK-etapp 16-aastaselt 1994, siis 30 aastat vanem Tiit näitab, kui heas vormis võib olla veel palju kõrgemas easki).

P.S. Lõpetuseks ka üks hea nali. Peale Tiidu, Evely ja Kerstini kojusõitu leiame majast ühe musta Björn Daehlie mütsi. Küsin neilt - kelle oma see on? Nii Tiit kui Evely vastavad, et: "Minu". Ma nüüd ei teagi, kas saadan kummalegi pool või käivad sellega kordamööda.. :)

2 comments:

Anonymous said...

Väga lahe jutt. Täitsa peaaegu orienteeruja võsast välja vääriline artikkel mõnusa huumoriga :) Ootame teistegi laagerdajate persoonilugusi!

Fotostuudio Tallinnas said...

Ilusad pildid, edu ja jaksu!