29 December 2015

"Külmapühad" Paljakka`l

Juba Yllase lumelaagri lõpus sai mõttes plaani peetud, et peale jõule tuleb kuhugi suusatama minna. Kõik märgid näitasid, et lund Eestis ei tule. Ainus koht kus lund katsuda ja näha saanudks, oleks olnud kodune sügavkülmik, mis tasapisi seda toodab (vanadusest vist). :)

Lõpuks kujunes asi selliseks, et kokku saadi laagri jagu inimesi. Rakvere Ok ( Joonas, Kaisa, Epp, Agneliis,) ja Värska OK Peko (Daisy, Doris, Kristel, Kevin). Peale traditsioonilis söögimaratone olime 26. dets. õhtuks Paljakka suusakeskuses kohal. Lund nägime alles ca. 100 km enne kohalejõudmist.

Suusatamiseks on lund täitsa piisavalt. Sisse aetud 12km radu rahuldab meie toimetamised ära. Radu on muidudgi rohkem, aga sood on veel piisavalt pehmed, et suurt rajamasinat ei kanna ja neid pole sisse aetud. Peale praeguseid külmasid võib arvata, et nädala lõpuks on ka need rajad juba sees.

Külma on siin tõesti palju. Täna hommikusse trenni minnes oli õues -23 kraadi. Rajal oli lõike kus temp. langes kindlasti veel madalamale. Pärast andis saunas üles sulada. Praeguseks ei ole soojemaks läinud ja võib tõdeda, et õhtu tuleb sama või veel külmemat ilma nautida.

Lisaks hommikusele külmale ilmale tuli rajal võidelada ka "metsiku" loomaga. Rajal laskumisasendit sisse võttes tormas mulle vastassuunas vastu noor tütarlaps, nägu kahvatu peas. Talle järgnes esmapilgul suure hundina tundudnud kuri murdjast koer. Mul ei olnud enam varjanti pidama saada ja pistsin kohe kisama ja võtsin kepppidega kaitseasendi sisse (ega need fiiberkaikad suurt poleks vist aidanud :)). Tegin hirmus kurja näo pähe, mida sel hetkel külmunud habe ja vuntsid võimaldasid ja asusin "sõtta"! Ju siis olin looma jaoks piisavalt hirmus ja ta taganes. Vaatasin pärast tükk aega murdjaga tõtt ja kuulasin ta meeletut urinat raja kõrval, et lasta ka soome tütarlaps rajale tagasi. Loom oleks muidu oma riigi noorsportlase nahka pistnud :). Pärast oli koeral veel tahtmist mittu head kilomeetrit järgi joosta ja ülbitseda.

Huumorina oleme arutasime ka võimalusi tulevikus Eestis suusaorienteerumist harrastada. Viimaste aastate näitel ei ole see väga õnnestunud. Leidsime mõned varjandid võistluste korraldamiseks:

1) Kunstlume ringil märkesuusatamine paaristõugetega ( Üldjuhul ring üle 1 km pikk ei ole ja selleks peab kasutama paaristõukeid, et kõik rajale ära mahuks).

2) Sisehallis suusaorienteerumine ( sisehall kaetakse kunstlumega ja sinna tehakse piiretest ja lintidest rada, mis kaardistatakse (sarnanane siseorienteerumisega). jne.

Katsume selles külmas toime tulla ja tuleval nädalavahetusel( 2-3.01) võistlustel võimetekohased sooritused teha.

 Jõudu ja jaksu veel viimasteks päevadeks aastal 2015!

 Laagrilised


Mõned pildid kargest külmast (klõpsas Daisy)


 


1 comment:

Anonymous said...

Mis kohad siis võistlustel saavutati?