14 March 2011

Soome võistlused

Midagi head kirja panna ei ole - 2 võistlust ja 2 paari murtud suuski. Esimesel päeval murdsin Salomoni suusa kanna tagant ja 90% rajast sõitsin murtud suusaga, sest see juhtus teel teise kp-sse. Otsustasin lõpuni sõita, sest sai juba Soome sõidetud. Nagu arvata võib midagi head tulemuseks ei tulnud: 18. koht
Teisel päeval startides ei osanud oodatagi, et nii kehv nädalavahetus võib tulla, et 2 paari suuski läheb. Paraku nii läks. Seekord raja lõpus ja suusaks Madshused, kuid nii õnnetult, et sellega lõpuni sõita ei kannatanud. Katkestasin.

7 comments:

Anonymous said...

Sõitke Dünamotega, need kestavad lõp´utult:)

Margus said...

Kahju küll, aga see on (ongi)suusaorienteerumine! Endal on "kõige mustemal" päeval läinud ühel võistlusel "Excel´i" tippkepp ja "Fischer´i" numbrisuusk.

Kui lugeda üles karjääri jooksul katki läinud suuski, enamus kõik tippklassi "Fischeri´d", jääb kindlasti ühe käe sõrmedest puudu. Kurgjärve ühes suusaruumis on mul ema teinud muide lausa ühe nagi mu katki läinud suuskadest!

Meele teeb eriti mõruks, kui see juhtub näiteks suurvõistlustel - siis on lisaks varustusele läinud ka tulemus ning suur töö ja vaev. Ise suutsin 2005 Levi MM-il ühis-stardist tavarajal "elu sõitu" tehes murda mõlemad suusad korraga puruks - juhtus see ca 30% enne finišit ja olin sel hetkel hoidmas 10.-11. kohta. Tol korral ei kukkund ega midagi, lihtaslt ühte ebatasasust ületades praksatasid mõlemad pooleks.

Räägitakse, et suusaorienteerumiseks on kõige sobivamad(elastsemad) "Madshus´ed", aga eks lähe needki, nagu su näitest näha.

Mida Even ja Tarvo teisel päeval tegid (kas neilgi läksid suusad või?), et isegi Tõnise käest, kes sel talvel ilmselgelt enam vanade aegade vormis pole, nii pikalt ära said?

Muide, käisin isegi eelmisel talvel sel samal "Kapina Hi-Su" võistlusel (ikkagi meie klubi Alue MV). 1. päev II, kokkuvõttes võit, aga konkurents oli ka lahjem.

Margus said...

...järg (kuri arvuti ei lubanud liiga pikka kommentaari järjest)

Ise tegin lõppenud nädalavahetusel hooaja viimased suusa-o stardid Valgevenes Minski Oblasti meistrikatel. Laupäeval klassikaline märge "vanade aegade kohaselt" nõela, suvekaardi ja värvipliiatsitega (tuleb teha rist eelmise punkti asupaika järgmises). Enda elu esimene taoline start (muide ka Eestis olen seda "uut-tüüpi" märget võistelnud vaid korra - eelmisel talvel "Paluküla Torke´l" - paljud vist ei teagi, et taoline võistlus mullu üldse toimus (mul on aga kodus lausa väike uhke karikas oinasarvedega).
Enne starti siin aga mõtlesin, et mine tea, kuidas üldse hakkama saab, aga kokkuvõtteks siiski 8KP kohta 0 trahviminutit (no täitsa viimane "lohh" ikka õnneks ei ole, ehkki kartsin hullemat), aga ajaliselt kaotasin sõiduga 5 sek võitjale ja II koht. Täiega sain panna ainult lõpusirge, ülejäänud oli üks suur ringivahtimine ja asukoha tuvastamine (keskmine pulss oli näiteks järgmise päeva teatevõistluse omast 21 lööki madalam). Võib-olla mõni Ermi Tõnise sugune mees laoks selle ka täiega läbi, aga ise siiski selline "Mõttemängude meistri" tüüpi tüüp täitsa ei ole. Järgmine kord oskaks siiski vast ka veidi kiiremini sõita, olin seekord kindlasti liiga ettevaatlik. Kohalikel aga üsna levinud talvine variant.

Teise päeva sprinditeate esimeses vahetuses taas selge võit (kokkuvõttes ka). Seekord oli tegu veidi väiksema võistlusega Berezinos (100km Minskist) - SI asemel kasutusel kompostrid ja rajad "buraani" asemel aetud suuskadega. Algul mõtlesin, et päris hull värk - teab kudas neid suusajägi üldse näeb, aga polnud hullu kedagist, sai täitsa hästi hakkama (lõikeid muidugi nn. ametlikest radadest suht võimatu eristada). Päris korraliku võrgu olid siiski nii metsa meisterdanud (see ka selline esmakordne kogemus).

Päris omapärased muljed - kahe võistluspäeva vahel elasime mingis turismibaasis, kus dušše polnud (käisime kohalike vendadega koos õhtul linna saunas pesemas), stardimaks oli 11 EEK päev, elamine (päris norm - soe tuba, linad jne.) 40 EEK. Päris "kirves" just polnud :) Mingi "välismaalase" osalemine oli lastele (lapsi oli võistlemas palju, mitmed erinevad spordikoolid jne) suur sündmus, nemad ju väljaspool kodumaad eriti ei reisi. Küsiti, et kui suusad alla paned - et kas võib su "Salomon" klambreid kinni panna? No ikka võis, lastel rõõmu kui palju :)

Talv hakkab ka siin vaikselt läbi saama - ilmad juba +8...+10 ja päike käib kõrgelt ja väga soojalt (Eestist ikkagi oluliselt lõuna pool), lund siiski maas veel ca 30-40 cm. Järgmisel nädalal on Borissovis (ca 50 km Minskist Moskva suunas) Valgevene suurim suusamaraton - 50 km (vaba). Ise veel mõtleb - kas läheb ka peale või mitte. Kui "härjad" laiast maailmast koju tulevad, võib tase päris kõva olla - Holmenkolleni MM-ilt jäi valgevenkarite parimaks meeste suusavahetusega sõidu 4. koht ja Hantõ-Mansiiski laskesuusa MM-ilt II koht ja hõbemedal.

Pange siis MM-il Rootsis ikka kõvasti! Võib-olla näeme veel kunagi suusa-o radadel. Mingid "kurjad keeled" räägivad, et järgmine talv tahetakse suusa-o MK-etappe Ukrainas pidada, aga selles ei saa 100% kindel olla enne, kui asi tõesti toimuma saab.

Muide, olen jälginud ka San Francisco meeste kodulehte (käisin ju isegi sealkandis California mägedes 2008 talvel võistlemas) - mõtlevad tõsiselt 2012. aasta suusa-o MK-etappide võõrustamise peale USA-s. Aga elame, näeme!

Ain Roosimägi said...

Mul läks Salomoni suusk sama kohapealt!!! Ju siis on nõrk koht!:S

Tõnis said...

Kas kellegi kätte jäi Soomest üks ülearune laupäeva H21A rada?

Kui jah, siis palun postitada Turu plats 5-41, 11611 Tallinn.

Minu kätte jäi laupäevane H35, H20 rada.

Mart said...

Mul siis oma kogemus selle aasta Kapina HiSu´lt. Esimesel päeval suutsin poolel teel kolmandasse KP´sse kaotada punase norra klotsi. Käisin otsimas kuni teise KP´ni tuldud teed pidi tagasi, kui ei leidnud - katkestus. Teisel päeval teise norra klotsiga minnes sain esimeses KP´s 6 min varem läinud tüübi kätte (olevat olnud esimsest korda SO rajal). Peale viiendat KP´d kukkusin miskil laial (kaardil vist suisa musta tee märgiga) jäisel rajal ja näen, et suusk ja saabas vaatavad eri suunas, kuigi saabas justkui suusa küljes. Selgus, et klamber lahti. No vajutasin kruvi suusa sisse tagasi, kuid klamber ei lukustunud enam. Kuna 5´s KP oli vaat, et kaugeim koht võistluskeskusest, siis ukerdasin nii pooleteise suusa ja vahelduva kõnniga finishisse. Käisin võtsin ka 6 KP ja teel laiutanud 8 KP -just for fun.
Finishis teatas Merle, et miskit head siiski - oli leidnud norra klotsi laskumiselt keset rada kohe peale esimese päeva teist KP´d.
Ikkagi jääb mõistmatus inimeste huvi SO (EMV´s üle 300 osaleja) vastu, kus kallist varustust läheb nagu muda, kuid RO mis on oluliselt nauditavam, pole pooltki nii popp....
Mart

Marek said...

Eks ta ole jah. Tänavu talvel õnnestus mul ka seda SO "võlu" taluda. Tegin 3 starti, millest 1-l jõudsin vaid finišisse. Lätis läks kepp kergel komistusel. Eestikate tavarajal tuli läänepoolsel kahte maastikuosa ühendavad teel klamber lahti, sest suusatasin kaarekujulisse oksa, mis oli keset rada (lugesin kaarti ette ja ei näinud). Kahju ka teistest, kes seal koperdasid. Arvan, et radade sissetegija oleks pidanud rohkem oksi lõikama. Tasub okstel silm peal hoida, kui neid peaks rajal esinema.