27 February 2010

Millist märkeorienteerumist mina tahaksin...

Läksin täna rajale eesmärgiga sõita päeva kiireim aeg. Ametlikult see ei õnnestunud Tarvo oli 37sek kiirem. Kaotasin mahalugemisjaama kõrval teadmata hulga aega - viimasest KPst finišisse jõudmiseks kulus 1.09 - ilmselt oleks Tarvoga sekunditele läinud, aga kuna vaheaegu veel üleval ei ole, siis ei oska öelda.

Igatahes olin finišis parajalt pahane, et ma ei saanudki selgust, et kas täitsin täna oma eesmärgi. Ning tagasiteel mõtlesin, et millist märkeorienteerumist MINA tahaks võistelda. See ei tähenda, et märkeorienteerumine peaks tingimata selline olema, aga kirjutan puhtalt sellest, et milline võistlus just mulle meeldiks.

Alustuseks paar head sõna Mammaste 2010 EMV teate rajameistrile. Võistlus oli keerulisem kui eelmisel aastal, sest (1) punkte oli rohkem, (2) radadevõrk oli tihedam, (3) reeglite muutus ja "tühjad" punktirõngad, muutsid orienteerumise keerulisemaks. Aga kokkuvõttes oli võistlus minu jaoks väga lihtne. Mul ei tekkinud hetkekski ühegi punkti osas kahtlust ning sõitsin kogu aeg maksimumilähedase kiirusega.

Mulle meeldiks rada, kus:
* Oleks 2x rohkem punkte. Nii "õigeid" punkte kui ka "tühjasid" punkte.
* Oleks 3x rohkem punkte raja ääres, mida võtma ei pea.
* Lisaks radade hargnemistele oleks punktid paigutatud ka radade vahele. St tuleb eristada, et kas tegu on ristis või ristide vahel oleva punktiga. Ja kui on pikem ristide vahe, siis seal võiks olla kasvõi mitu punkti, st võistleja peab aru saama kas KP on eelnevale või järgnevale ristile lähemal.
* Lisaks suusarajavõrgule oleks punkti asukohad määratud ka reljeefi ja muude maastikobjektide kaudu.
* Trahviring oleks pikem, et täpsele orienteerumisele tähtsust lisada. Täna sõitsid kiiremad mehed trahviringi vaid ca 35sek.
* Võistlus toimuks ühel ringil või siis oleks kaks ringi erinevates maastikuosades. Täna oli teise ringi lõpp nii lihtne, et sõitsin viimased 3km plansett vastu rinda surutud. Viimased 3kp-d olid minu hajutuses nii ilmselged, et mäletasin neid kohti esimesest ringist ja sõitsin viimased 3km kordagi kaarti vaatamata. Sama lihtne oli teine ring eelmisel aastal Valgehobusemäel.

Usun, et sellist võistlust oleks mul põnev ja tore võistelda. Seda sõidaks samuti täiskiirusel, aga see sunniks kokku võtma orienteerumisoskuse, et kõik punktid täiskiiruselt ja täpselt ära märkida.

Tänast suhteliselt lihtsat võistlusformaati on tore võistelda üks kord talve jooksul, kuna see on teistmoodi, aga ega väga rohkem vist ei viitsiks. Kui kiiresti suustatada tahan, siis lähen pigem suusavõistlustele. Tänane võistlusformaat on sobivam ka N16 või M16 klassile, kus trahvid mängivad olulist rolli võistlustulemuse määramisel ja ka nende puhul tuleb silmas pidada, et suur osa trahvidest täna tuli pigem märke-o kogenematusest ja formaadi uudsusest (mittemõistmisest), mitte orienteerumise keerukusest.

Julgen ühtlasi arvata, et kui täna oleks Mammastes toimunud MK teade, siis Soome, Rootsi, Norra, Venemaa, Tšehhi ja Šveitsi meeste teatevõistkonnad oleks kõikide osalejate peale kokku saanud 0 trahvi. Nii kõrge on tippude orienteerumistase ja nii lihtne on võistlusformaat, milles me Eesti meistrivõistlusi peame. Mina naudiks võistlust siis, kui meie märke-o oleks kordades keerulisem.

4 comments:

Anonymous said...

Võiks jah raskem olla.

Tiit Toomas said...
This comment has been removed by the author.
Tiit Toomas said...

Täiesti nõus Tõnisega, kuid minu nägemuse järgi võiks lisaks laiale suusarajale kasutada ka kitsast saanijälge.

Anonymous said...

Mingi suusa-o võistlus võiks vabalt olla ka WRE järgmistel talvedel, sest nt Põlvamaa MV tase on lausa Balti MV vääriline.