01 February 2010

Leedu suusa-o MV




Tänavuste Leedu suusa-o meistrivõistluste esimene etapp (sprint ja lühirada) peeti nädal tagasi Visaginas´es, üsna Läti piiri lähedal. Ka rajameister oli sama, kes aasta algul Daugavpilsis - Janis Gaidelis. Kõrvalolevatel kaartidel saab näha meeste põhiklassi radu.


Mul on aastaid meeles mõlkunud mõte, et tahaks ükskord osa võtta ka leedukate talvistest võistlustest, kuid kahjuks on see siiani teoks tegemata, olgugi et Läti suusa-o võistlustest on aastate jooksul päris palju osa võetud ning päris mitmel korral ka Leedu ratta-o MV-st ja teistestki sealsetest jõuproovidest.

Leedu on ikkagi suhteliselt suur ja tugev orienteerumismaa (võidetud on näiteks MM-medal nii suusa- kui ka rattaorienteerumises ning häid tulemusi näidatud ka o-jooksu tiitlivõistlustel). Seetõttu on ka suusaorienteerumises neil suhteliselt tugev riigisisene konkurents, eriti kui võrrelda meie lõunanaabrite lätlastega (Läti MV-d on muide talvel juba aastate jooksul ka mitu korda võidetud) ja just seetõttu olekski põnev panna ka leedulastega jalg joonele nende endi kodus.

Ehkki sõit Leetu on pikem kui Lätti, oleme nende ratta-o võistlustel siiski päris mitmeid-mitmeid kordi käinud ja tihti Tõnise või Lauriga ka kaksikvõite vormistanud. Auhinnad, muide on olnud üsna head - mitmel korral paartuhat EEK-i cash´i, aga võidetud on ka "Salomoni" kõrgeid suusasaapaid, korralike rattakingi, isegi paar üsna hinnalist mobiiltelefoni.

Sel aastal siiski ei hakanud neid jõuproove programmi lisama, kuna nii oleks jaanuaris kujunenud kokku lausa 5 pikka retke Tallinnast Lõuna-Eestisse ja/või sealt edasigi. Praegugi kujunes koos Eestikatega nende sõitude arvuks juba 4 (Daugavpils 2.-3, Põlva MV 9.-10. ja Madona 16.-17. + Vooremäe EMV 30.-31. jaanuar). Päris karm võistlusprogramm (pidades silmas just edasi-tagasi reisimist), seetõttu otsustasin raske südamega "Winter Xdream´i" vahele jätta, ehkki algselt oli mõte koos Tarvo ja mõne kõva suusatajaga anda tõsine lahing jooksjatele üldvõitu silmas pidades. Usun siiski, et (eriti) kui tänavustele Eestikatele tagasi vaadata, oli võistluste valik optimaalne.

Veebruari teises pooles - märtsis plaanin igal juhul võistelda rohkem Soomes, mis põhjanaabrite klubi toel on igal juhul odavam, mugavam ja stressivabam. Siiski olid päris põnevad need võistlused Lätimaal, eriti MK-maastikul Madonas, kus paljud olid varemgi võistelnud, mina aga mitte.

Jägmised Leedu meistrivõistluste distantsid (pikk rada ja teade) peetakse EM-i järgselt 6.-7. märtsil Telšiais, endal aga on sel ajal plaanis juba Soome lühiraja MV ja talvine Jukola "Lumi-Toukola" (samuti 7-liikmelistel võistkondadele) 2006. aasta ratta-o MM-i lühiraja maastikul Joensuu Lykynlampis. Aga mõte - ükskord ikkagi Leedu talvistel võistlustel osaleda, jääb jõusse!
Leedulaste suusa-o kodulehel võib näha ka teisi kaarte ja muud infotki.

4 comments:

Margus said...

Muide, lõppenud nädalavahetusel toimusid leedukatel kuulsa Kuningate linna Trakai ja sealse saare peal asuva lossi vahetus läheduses suusa-o võistlused "Fortunos Taure 2010" ehk siis o-klubi "Fortuna" Karikas. See oli ka põhjus, miks leedukad meile Eestikatel konkurentsi polnud pakkumas. Kaarte on võimalik näha aadressil www.ski-o.lt
Kolmest võistlusest üks oli supersprint 1:4000 kaardiga 1,8km pikkusel rajal võitja-ajaga 7.56.

Anonymous said...

Miks leedukad ei osale aga MK etappidel või Rumeenias kombineeritud tiitlivõistlustel?

Margus said...

Ma usun, et Rumeenias nad ikka osalevad. Neil toetatakse orienteerumist nii riiklikult kui ka erasponsorite poolt oluliselt rohkem kui näiteks meil ning nad on alati olnud tiitlivõistlustel väljas üsna suurte koondistega. Eelmisel aastal suusa-o MM-il Jaapanis, kus mina käisin Eestist üksi, oli nende koondise suuruseks näiteks 7 inimest. Aga nad on juba oluliselt suurem riik ka - elanikke ikka pea 3 korda rohkem kui meil.
Aga eks neil ole ka masu aeg, nagu kuulda on olnud, ning arvatavasti seetõttu pole nad MK-etappidel väljas olnud.
Kokkuvõtteks ütleks veel, et õnneks on tulemuste võrdluses kvaliteet hoolimata nende suuremast kvantiteedist, pea alati meie poolel olnud. Jaapanis näiteks said kõik leedulased kõigil päevadel alistatud. Samas, üks mees - 1998. aasta suusa-o MM-i hõbe Nerijus Sulcys (kes ka praegu on üle 40-selt veel jätkuvalt nende liider) on siiski olnud tiitlivõistlustel edukam kui meie mehed.

Margus said...

Ma muide just vaatasin EM-i kodulehte ja Leedu härjad olid kõik ilusasti osalejate nimekirjas. Isegi 1 Kanada naine oli :)