20 April 2011

2012 suusa-o MK-programm on "edev"

(Talvine Lake Tahoe USA-s Californias, 2012 peetakse seal suusa-o MK-d)

On avaldatud järgmise talve eeldatav suusaorienteerumise Maailma Karikasarja võistlusprogramm. Esmakordselt ajaloos liigub MK-sari USA-sse, kui jaanuari lõpus - veebruari algul võisteldakse Californias. 2012. aasta täiskasvanute ja noorte EM ning Juunioride ja Veteranide MM leiab aset veebruari viimasel nädalal koos Ukraina MK-etappidega Sumys.

Esimesed MK-etapid on plaanis korraldada juba detsembri algul Põhja-Soomes Kiilopääl, mis peaks eestlastele hästi sobima - kõigepealt tavapärane lumelaager Lapimaal ning väikese hingetõmbe perioodi järel pole vaja kaugele sõita, kui saab juba Maailma Karika starti asuda.

MK teine ring on toimumas aga üsna kaugel, täpsemalt USA päikselise osariigi California kõrgetes Sierra Nevada mägedes. Ehkki lend Euroopast USA läänerannikule on pikk ja arvatavasti ka üsna kallis, on finantside olemasolul tegu kindlasti väga eksootilise võistlusreisiga. Allakirjutanu võttis 3 aastat tagasi Kanadas resideerudes osa sealsest California suusa-o 4 päevasõidust. Võistluspaigad saavad olema maalilise Lake Tahoe ümbruses, kõrgel keskmäestiku tingimustes, sest meretasapinnal valitseb Californias aastaläbi mahe vahemereline kliima (Euroopas asuvad samal laiuskraadil näiteks Kreeka ja Lõuna-Hispaania). Tahoe ise asub juba 1897 meetri peal.

Tulevase talvehooaja tähtsaimad stardid toimuvad aga veebruari viimasel nädalal Ukrainas, kes sarnaselt USA-le on võõrustamas suusa-o MK-etappe ja suurvõistlusi esmakordselt. Orienteerumise kohapealt võib Ukrainat tinglikult siiski ka "suurriikide" hulka liigitada - on ju nad võõrustanud nii o-jooksu MM-i (2007) kui ka EM-i (2000), lisaks on ukrainlastel ette näidata ka o-jooksu MM-i kuldmedal (Yuri Omeltchenko, 1995).

2012. aasta suusa-o MK-finaal toimub märtsi keskel Rootsi kuulsas suusamekas Falunis, kus suusaorienteerumise MK-punkte jagati viimati 2001. aastal. Eestlastest olid stardis siis Ander ja Margus. Tollastest võistlustest on meeles kaks huvitavat seika: viimase päeva sprint oli 2-osaline ning hommikune 8-minutiline kvalifikatsioon on jäänud mu elu lühimaks suusa-o stardiks, esimese päeva ühisstardist võistlustel oli aga laiade uiuradade osakaal koguni 80% (mis tegi võistluse väga kiireks ning oli selles suhtes üsna ainulaadne, et tavaliselt on see protsent pigem vastupidine kitsaste radade kasuks).


2011/2012 MK-sarja kuupäevad

World Cup, Round I: 3.-6.12. 2001 Finland (Kiilopää)

World Cup, Round II: 27.01.-05.02. 2012 USA (Lake Tahoe, California)

World Cup, Round III (EOC, JWOC, MWOC, EYOC): 20.-26.02. 2012 Ukraine (Sumy)

World Cup, Round IV: 12.-18.03. 2012 Sweden (Boden/Falun)


P.S. Kuna tegu on Preliminary Calender´iga, siis võib tulla ette väikesi muudatusi, aga olen aru saanud, et suures osas peaks olema võistlused paigas.

18 April 2011

Silmad kinni poodiumi poole

Orienteerumine on popp ka noorte seas. 17-aastane reaalkooli 11. klassi õpilane Evely Kaasiku võitis möödunud aastal JOKA 1 võistkonnas kolmanda koha, kuid Jüriöö jooksul oli ta varemgi võistelnud. „Mind paelub öise maastiku põ­nevus, sest kunagi ei tea, kui kau­gel või lähedal on punkt. Ka suu­na­taju võib alt vedada. Sa­muti on pimedus ise pulssi tõstev ning tea­tud piirini ma naudin oh­tu,” rääkis Kaasiku, lisades et adrenaliini pa­kub ka võistkonnale kaasaelami­ne. Eredamalt on meeles mullune poodiumikoht.

„Jõudsin 18-ndalt stardipositsioonilt grupile järele, olin suhteliselt heas hoos ning andsin ainult jalgadele valu. Tegin ühte punkti minekul teistest erineva valiku ja seega pääsesin neist ette. Kuna ma ei olnud kunagi nii ees olnud ja mul polnud õrna aimugi, kui kaugel ees või taga on konkurendid, pigistasin silmad kinni ja hambad risti ning jooksin nii, kuidas jaksasin. Hiljem selgus, et tulin kolmandana välja,” rääkis ettevalmistusperioodil kuus-seitse korda nädalas treeniv Kaasiku. „Hiljem võttis hinge kinni kaasaelamine, sest viimaste vahetusteni said teine kuni neljas koht metsa üpris väikeste vahedega,” lisas ta.

Tekst: Eesti Päevalehe spordirubriigist laenatud

Pikemalt saab lugeda siit.